POLIO

Hjelp Rotary med å utrydde polio nå!

poliodagen I DAG 24 oktober

No i kveld lyser Volda Rotaryklubb opp den gamle Skrivargarden på Rotset for å markere den internasjonale Poliodagen.
24. oktober er den årlege poliodagen på verdsbasis og dette er Volda Rotaryklubb sitt initiativ for å synleggjere Rotary International sin omfattande og utrøytelege kamp for å utrydde polio.

Ved å gi til vårt Vipps-nummer 500357 kan du hjelpe Rotary med å vaksinere barn i dei mest sårbare områda i verda og bringe oss nærare ein poliofri framtid. Kvar krone du gir, tredoblast, då Bill og Melinda Gates Foundation matchar kvar donasjon med to kroner gjennom sitt samarbeid med Rotary

Tusen takk for ditt bidrag i kampen mot polio til Vipps 500357




Rotary-klubber verden over held fram kampen mot polio, og no har innbyggjarane i Volda ei unik moglegheit til å bidra. Ved å gi til lokalt Vipps-nummer, kan du hjelpe Rotary med å vaksinere barn i dei mest sårbare områda i verda og bringe oss nærmare ei poliofri framtid. Kvar krone du gir, blir tredobla, da Bill Gates og Melinda Gates Foundation matcher kvar donasjon med to kroner gjennom sitt samarbeid med Rotary.

Rotary har jobba for å utrydde polio i over 35 år gjennom sitt PolioPlus-program. Gjennom globale samarbeidspartnere som Verdens helseorganisasjon (WHO) og UNICEF, har Rotary bidratt til å redusere antal tilfeller med 99,9 % sidan programmet starta i 1985. 20 millioner barn har unngått å bli lam.  Til saman har vi vaksinert 3 milliarder barn!

Polio er ein sjukdom vi kan utrydde, for å nå målet treng vi framleis støtte. Kvar krone tel i arbeidet med å vaksinere barn og sikre at dei veks opp utan risiko for polio.

Fare for internasjonal spreiing gjer framleis  polio til ei internasjonal folkehelsekrise, seier Verdens helseorganisasjon (WHO), som har som mål å utrydde polio innan 2027. Så lenge det framleis er i polio i verden, er det fare for spreiing - også til Norge. Derfor held vi i Rotary fram arbeidet med å utrydde polio - og til det treng vi di hjelp! 

Ditt bidrag får tredobbel effekt! Vipps til #500357



Bli inspiret av Bill Gates og hans tale om Rotarys verdifulle innsats i kampen mot polio - "Rotary har muligjort at vi er så nære å utrydde polio og Rotary spiller en viktig rolle for å nå målet".
Ditt bidrag vil ha tredobbel effekt, då Bill og Melinda Gates Foundation matchar kvar krone med to kroner. Saman kan vi gjere ei forskjell Ditt bidrag får tredobbel effekt! Vipps til #500357

Intervjuet ser du her: https://youtu.be/z57BOONhPw4?feature=shared


Så lenge det fortsatt er i polio i verden, er det fare for spredning - også til Norge. Derfor fortsetter vi i Rotary å utrydde polio - og til det trenger vi din hjelp!

Fare for internasjonal spredning gjør fortsatt  polio til en internasjonal folkehelsekrise, sier Verdens helseorganisasjon (WHO), som har som mål å utrydde polio innen 2027. I år markerer vi verdens poliodag med å lyse opp bygninger over hele distriktet for å  markedsføre innsamlingsaksjonen for å utrydding av polio. 

Rotary har vaksinert 3 milliarder barn og 20 millionar barn har unngått lammelse, og vi har samlet inn milliarder av kroner for å sikre at barn over hele verden får den livsviktige poliovaksinen. Med på laget har vi Bill og Melinda Gates Foundation, som bidrar med to kroner for hver krone vi samler inn. Dette betyr at et bidrag på 100 kr blir til 300 kr i kampen mot polio! Sammen kan vi sikre at polio blir utryddet. Bli med på å skape verdenshistorie i dag!

Hvordan kan du bidra?
Det koster under 10 kr å vaksinere ett barn mot polio. Ved å gi til Rotary, bidrar du til å beskytte barn over hele verden mot denne ødeleggende sykdommen. I tillegg kan du også benytte deg av lokale tilbud om revaksinasjon i samarbeid med helsestasjonen, slik at vi voksne ikke tar med oss smitte hjem til våre barn og barnebarn. Sammen kan vi sikre at ingen rammes! 

Din støtte via Vipp til #500357- VOLDA ROTARYKLUBB være med på å utrydde polio for godt – og med bidragene fra  Bill og Melinda Gates Foundation vil din gave ha tredobbel effekt. Alle donasjoner går uavkortet til å bekjempe polio.  Rotary har siden 1985 jobbet sammen med WHO og UNICEF for en poliofri verden gjennom og  har vaksinert over 3 milliarder barn mot polio. 

Hva er polio?

Polio (polyomelitt) er en virussykdom som hovedsaklig rammer barn under fem år, men voksne er ofte smittebærere. Sykdommen sprer seg raskt og forårsaker alvorlige lammelser. Siden sykdommen kun rammer mennesker, kan den utryddes med vaksine. Vaksinasjon har alt utryddet to typer poliovirus, og i dag forekommer såkalt vill polio kun i Afghanistan og Pakistan. 

Det er helt avgjørende at vi fortsetter innsatsen for å utrydde polio helt. I områder med lav vaksinedekning kan virus fra oral levende vaksine sirkulere og bli sykdomsfremkallende. Dette kan gi polio hos uvaksinerte og ufullstendig vaksinerte personer, og det er dette som har skjedd i Gaza. Så lenge polio finnes i verden, er derfor høy vaksinasjonsdekning og god sykdomsovervåking helt nødvendig. Polio er fortsatt en alvorlig trussel også for oss i Norge, men du kan hjelpe oss å forandre verden ved å gi til Polio Plus-aksjonen!

Kilder:
Folkehelsinstituttet:https://www.fhi.no/va/vaksinasjonshandboka/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/poliovaksinasjon-poliomyelitt/?term=

https://www.endpolio.org/

Polio - Eradication, Vaccination, & Access | Bill & Melinda Gates Foundation



ANITA GIR POLIO ET ANSIKT

«Polio er en fryktelig sykdom», sier Anita. Det er smerter, lammelseroperasjoner, seinskader. Kort sagt mye «tapt liv». «Vi må gjøre alt vi kan for å utrydde Polio!», fortsetter hun. 


 Hun er født i 1949. I 1950 gikk det en smittebølge i Ålesund og hun var en av flere som ble rammet. Symptomene begynte som en influensa, men utviklet seg raskt og hun ble lammet fra halsen og ned og ble derfor lagt i jernlunge. Innleggelse på Ålesund sykehus på isolat fulgte og dermed ble kontakten med familien kuttet. Foreldrene fikk se den lille jenta si gjennom en glassluke i døra. Det skulle gå 3 år før hun fikk møte familien i Ålesund igjen og da kjente hun hverken moren, faren eller søstera si. De var helt fremmede for henne.  

 Utvikling og behandling av Polio 

Etter hvert ble hun sendt til på Hatlestad sykehus i Bergen og der ble hun i 2 år. Anita forteller at polio etter hvert kan gå tilbake og det er vanskelig å si hvilket nivå sykdommen ender på med hensyn til lammelser. Hennes lammelser gikk tilbake unntatt på høyre side av kroppen. Dette medførte skinne på høyre bein og på høyre hånd fra midjen og opp til underarm for å prøve å holde skulderen stabil.  Hun gjennomgikk flere operasjoner i løpet av oppveksten og skinner og diverse utstyr ble stadig byttet ut for å fremme best mulig bevegelse.  

 En behandlingsform hun forteller om, var behandling med høyfjellssol. Barna ble behandlet i 2 timer per dag; en time på hver side av kroppen. Det var ingen forklaring av hvorfor og behandlingen må vel kunne beskrives som eksperimentell. Det første som skjedde da hun ankom Hatlestad var gipsing av de deler av kroppen som var poliorammet. Da ble bein og armer «tvunget» i normal stilling. Denne ble tatt av neste dag men den ble tatt på igjen hver kveld. Den ble surret fast med bandasjer. Kald om vinteren og varm om sommeren. Etter hvert lærte barna seg å løsne bandasjen og krype ut av gipsen etter at lyset var slukket og pleierne gått, for så å legge seg inn igjen på morgenkvisten! 

 Skolegang 

Anita startet ikke på skolen som 7 åring. Hun husker ikke helt når hun begynte og legger til at hun hadde lite skolegang på folkeskolen. Men hun gikk på Aspøy skole i Ålesund med ca 1200 elever. Skolen ligger på en haug, var svært godt utstyrt men hadde mange trapper og lange korridorer. Anita gikk til skolen sammen med skolevenninner og fikk nøkkel til baksiden av skolen av lærerinnen sin for å korte ned skoleveien. Dessuten sørget lærerinnen for at klassen fikk klasserom i første etasje for å gjøre det enklere for Anita. 

 Hun forteller at selv om skolegangen var mye «på og av», var hun godt inkludert. Hun ble ikke mobbet selv om hun av og til ble kalt «haltepinken». Senere tok hun framhaldsskole og handelsskole. 

 Familie og jobb 

Anita giftet seg med Trygve og de fikk to flotte døtrer. Etter hvert bygde de eget hus og hadde et helt normalt liv der Anita har vært i 100% jobb med regnskap og har tilpasset sin uføregrad så godt hun har kunnet. Det har gitt henne en utrolig mestring i hverdagen. For alle som kjenner henne, er Anita ei veldig smilende og utadvendt dame, men svært tøff. Det har vel vært en nødvendighet for å leve best mulig med Polio? 

 Seinskader 

Polio er ikke en statisk sykdom. Man får etter hvert seinskader på ulike måter. Anita begynte å falle plutselig, fikk «blåøye» og andre skader og deretter ble førligheten dårligere. Hun er nå helt avhengig av rullestol over lengre distanser, men kan reise seg og stå, gå litt med krykker og klarer seg selv alene i huset. Nå venter hun på en rullestol som hun kan manøvrere inn i bilen sin med ei hånd. Da kan hun være mer selvhjulpen og komme seg dit hun ønsker for egen maskin.  

Vi takker for at du ga Polio et ansikt Anita! 

Anita ble intervjuet av Greta Herje under distrikskonferansen 2024.  Det er også Greta Herje som har skriftliggjort intervjuet. 


Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Volda Turisthotell
Adresse: Skjervavegen 17
Postnummer: 61002
Sted: Volda
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:30
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...